Ha tetszik, oszd meg: FacebookAdd a Twitter-hezeMail

2014. április 27., vasárnap

Egyensúly

Régi kedvenc blogomról rengeteg játék van lementve, tervbe véve a megvalósításuk, amire eddig nem volt idő vagy alkalom. Két évvel ezelőtt a Gubanc, a Torony és a Tüskés játék valósult meg, idén a tanítás miatt inkább a fizikai jellegűekkel kezdtem.

Úgy adódott ugyanis, hogy munkahelyváltás miatt félévtől 22 fizika órát kell tartanom a 25-ből. (A másik 3 matek) Így tehát előtérbe kerültek a kísérletek, a csoportmunkára alkalmas feladatok. Eljutottunk a Merev test egyensúlya témakörhöz és bevethetőnek gondoltam az Egyensúlyozó szögek játékot. Volt itthon 130-as szög, összeszedtem 42 db-ot, a maradék grafitos hőszigetelőnk egy részét feldaraboltam alapnak és órán kiadtam csoportmunkában, hogy oldják meg a feladványt. :) Volt néhány ígéretes elgondolás, de végül én mutattam be a megoldást.

Holnapra tervezem a Mindig magasabbra játékot. Ma ennek az elkészítésével foglalatoskodtam. (Sok más mellett.)


Vettem az egyik barkácsboltban 2m-es, 1 cm átmérőjű rudat, majd felvágtam 12,5 cm-es részekre. Azért ennyire, mert így a 3 padsornak ki fogom tudni adni és még nekem is marad egy készlet. Lesmirgliztem a kis rudak végeit, majd U-szöggel összeerősítettem 2-2-t.


Aztán jött a játék. Ki tudja legelőször felemelni a piramist csupán a kimaradt rúd segítségével?  A feladat azért nehéz, mert ezek a rudak 60 foknál kisebb szögben vannak összeerősítve, ezért extra ügyesség is kell a feladványhoz.

Ha valaki már abszolút feladná, hogyan is kell, azt megnyugtatom: ezt a videót is kb. ötödszöri próbálkozásra sikerült felvenni és nem az én kezem van rajta. :P


Jó játékot!

Nincsenek megjegyzések: