Ha tetszik, oszd meg: FacebookAdd a Twitter-hezeMail

2012. július 9., hétfő

Gubanc, van?

Mivel három gyerekem van,  szeretik a "magányos" játékokat. Ezeket akkor is lehet játszani, ha bármely kettő mással van elfoglalva és bevonható felnőtt sincs a közelben.
Év végén, amikor matek órákon már nem lehetett mit kezdeni a tanulókkal, bevittem a gyerekeim játékai közül néhány logikai játékot. Sajnálatos módon egyiket sem ismerték, pedig elég régi és nem túl drága játékok, :( viszont meglepően nagy lelkesedéssel fogadták.
Egy másik (lakberendezős fórumon) keresztül eljutottam az Ördöglakat blogra és ráismertem rég elfeledett (és többségében valahol elveszett) játékaimra.

Ez a három "csatorna" összefutott egy gondolatban: lehet ám házilag is készíteni játékokat!
Az Ördöglakat blogon szereplő (számomra) új játékok közül nagyon megtetszett a Rubik Gubanc. Rögtön arra gondoltam, hogy ez megint egy olyan játék, amit értékelnének a saját gyerekeim is és meddig tart elkészíteni?

A szabály nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon nehéz is ezzel a szabállyal játszani: a lapokat úgy kell 3x3-as alakzatba kirakni, hogy a szomszédos lapokon folytatódjon a kötelek színezése. Szabó Zsuzsanna diplomamunkájában olvastam könnyű, közepes és nehéz szintről, ezt gondoltam adaptálni a saját gyerekeim életkorára és a valós (nem digitális) játékra, így megszerkesztettem a szabálykönyvet is. :) (Kereskedelmi forgalomban is megtalálható ennek a játéknak a műanyag változata, nekünk nincs meg, soha nem is láttam.)


A kartontól valamivel erősebb fa lapkákra gondoltam, mégiscsak nagy igénybevételnek vannak kitéve nálunk a játékok. (is :P). Az alábbiakban látható, hogyan lehet elkészíteni.
Hozzávalók:
  • 10 cm x 100 cm-es balsafa (ez jóval utólag derült ki, hogy balsafa, eddig nem ismertem ezt a fát, szóval rétegelt lemez is megteszi) kb. 350 Ft a Praktikerben. Ebből 40 lapka lesz, mivel egy készlet 9 db lapot kíván, máris kész lesz 4 készlet.
  • öntapadós, nyomtatható A4-es ív, darabja 30 Ft jobb írószerekben, a 4 készlethez  4 ív
  • színes nyomtató patronnal (ha a 2000 Ft-os patron árral számolok kinyomtatott 10 oldalt, akkor 1 oldal 200 Ft - kb. ennyibe kerül akkor is, ha fénymásolószalonban nyomtatod ki)
  • szürke karton a kedvenc Aldi-s Lion vagy Lidl-es készletből. 1 kartonból 2 doboz lesz
  • idő
  • kedv
Felvágjuk a lapokat. (A balsafát nagyon könnyű fűrészelni, de nagyon könnyen félre is megy.)


A lapokat egy dörzspapírral letisztítjuk:


Megvan a négy készlet. (Teljesen egyformák, a színbeli eltérés azért van, mert a szálirányt elforgattam néhány lapnál és másképp jön vissza róluk a fény.)


Kinyomtatjuk és felvágjuk az ábrákat:


Az ábrákat felragasztjuk a lapokra, mégpedig nem mindegy, hogy melyik hátára melyik kerül. Ezen az oldalon találhatsz segítséget, melyiket melyikkel kell párba állítani.

Meghajtogatjuk a dobozt és felragasztjuk a plussz ábrát a fedőlapra:


Utolsó lépésként kinyomtatjuk a szabálykönyvet, belerakunk mindent a dobozba és ajándékozásra kész. :)

 


A szabálykönyv letölthető innen, 30x15 cm-esre vágva, összehajtva épp belefér a dobozba:


A doboz sablonja innen tölthető le, ingyenesen: (még ragasztani sem kell ezt a fajta dobozt)


 A nyomtatott ábrák pedig itt találhatók:

Kellemes kikapcsolódást!

1 megjegyzés:

Timi írta...

Imádom! Ezt tuti megcsinálom én is!Köszi mindent!