Ha tetszik, oszd meg: FacebookAdd a Twitter-hezeMail

2012. augusztus 31., péntek

Bingo

Közeledik az iskola.
Nem vagyok híve az egész nyáron történő gyakorlásnak, legalábbis direktben, egész gyakorlófüzeteket kitöltve nem. Lehet gyakorolni játékosan is, igaz, az egy kicsit több fejtörést kíván, de észre sem veszik a gyerekek, hogy gyakorolnak. (Boltos pl. az összeadás-kivonásnál, stb.)
A múlt tanév felfedezése volt részemről a Bingo játék. Magyarországon annyira nem elterjedt, mint pl. az USA-ban, de nagyon egyszerű, szórakoztató és sokoldalúan felhasználható.
Kell hozzá egy 3x3-as, 4x4-es, 5x5-ös vagy bármilyen más méretű négyzet. Lehet a közepére tenni Joker-csillagot, ami bármit helyettesít.

Legegyszerűbb verzió: kitaláljuk a meghatározásokat és azokból tetszőlegeseket írunk be a négyzetekbe, tetszőlegesen elhelyezve. Pl. fizikából először úgy játszottunk, hogy összeszedtünk 37 fizikával kapcsolatos fogalmat, ezeket felírtam a táblára. Ebből mindenki kiválasztott tetszőleges 25-öt és beírta a saját táblázatába. (5x5)
Ezek után a fogalmakat felírtam kis cetlikre is, összekevertem és mindig más húzott egyet az asztalról.

Bonyolultabb verzió: Vili a rómaiakat úgy dolgozta fel, hogy felírt 24 évszámot, személyt, helyszínt a táblára, az osztálytársai pedig ebből választottak tetszőleges 16-ot és ezt írták be a saját táblázatukba. (4x4)
A kihúzható cetlikre pedig nem magát a fogalmat írta fel, hanem a hozzá tartozó meghatározást. Pl. Brutushoz az tartozott, hogy Julius Caesar gyilkosa. A meghatározás alapján kellett megkeresni a megoldást a saját táblázatában mindenkinek.

Cél: akinek elsőként vízszintesen, függőlegesen, átlósan kihúzták az összes fogalmát, az bekiabálja, hogy Bingo! és ezzel ő nyert.

Gyakorlásra persze a második, bonyolultabb változat alkalmas.
Saját gyerekeimnek történelemből és matekból készítettem ilyet, már közeledve a tanévhez. Jobb, ha inkább azonos korú gyerekekkel játszunk (pl. egy egész osztállyal ismétlés gyanánt), de mivel nem adattak meg nekem iker-gyerekek, maradt a különböző korosztály. Így is jó móka volt.
Mutatom az 5. osztályos történelmet ismétlő változatot:


hozzá nyomtatható Bingo-kártyák itt találhatók.

Itt pedig egy első osztályos számolást ismétlő játék:


hozzá tartozó Bingo-kártyák letöltése itt.
(Az innen letölthető játék nem véletlenszerűen adja a kérdéseket, hanem mindig ugyanolyan sorrendben, az eredeti természetesen keveri a diákat és mindig más sorrendben következnek.)

Jó játékot, holnap pedig jövök az idei vignettákkal. ;)

1 megjegyzés:

Napocska írta...

Nagyon tetszik, ki is fogjuk próbálni