Ha tetszik, oszd meg: FacebookAdd a Twitter-hezeMail

2011. április 16., szombat

A Föld napja 1.

Mindig van valami extra... Múlt hónapban az oviban láttam a felhívást, hogy a Föld napja (április 22.) alkalmából kiállítást szeretnének szülők-gyerekek közös alkotásaiból. Technikai kötöttség nincs, csak hogy családi alkotás legyen és a beadási határidő április 11. Kiállítás nyílik: április 18-án.
A legelső, ami eszembe jutott: egy földgömb. Először csak valamiféle talapzatra állítva. Aztán úgy gondoltam: milyen jópofa lenne állatokat ragasztani rá "térben", de akkor nem lehet alátámasztani, mert a déli sarkon is élnek állatok. Oké, legyen felfüggesztett. De miből legyen, hogy könnyű legyen, de mégis tartson? Papírmasé. Ami azért is furcsa, mert még sosem csináltam ilyen technikával semmit és most épp nem hiányzott egy új technika, de jobb ötlet nem jutott eszembe. Papírmasé gömb. Mitől gömb? Miből ragasztó? Turmixolt papír vagy rétegzett? Kérdeztem ismerősöket, néztem a netet, végül itt találtam a legjobb leírást a dologról. A turmixot azonnal elvetettem, amikor olvastam az esetleges büdösségéről, viszont a sok réteg száradásához több napot említett és az már nem volt...


Vettem több lufit, majd Apa felfújt kettőt, kb. egyforma nagyra. (Apa kreatívsága nagyjából ennyivel ki is merült ebben az alkotásban.) Az egyiket az esti film alatt megcsináltam, miután átgondoltam, hogy most nem ebbe a fázisba fogom bevonni a gyerekeket. A másikat a másik estére szántam, de a lufi leengedett, kezdtük előlről. Lufi, csiríz, papírok. Szerencsére a 4 réteg megszáradt 2 nap alatt. Gondot okozott, hogy mivel ragasszuk össze és egyáltalán stimmelni fog-e a két félgömb. Végül úgy döntöttünk, hogy azt is papírmasézzuk, ez a csík az egyenlítő környékén látható is lett. Nem baj, a Föld sem gömb igazából, hanem geoid és a felszíne sem kell, hogy egyenletes legyen, bőven belefér 1-2 Mariana-árok... Damillal felfüggesztettük, "teszteltük", hogy bírja-e a súlyát. Bírta. Akit érdekel, a részletes elkészítési útmutatót/leírást megtalálja ebben a kis montázsban:


Végül a gyerekek kifestették az állatok többségét, Lelle hajtogatott két papírhajót, ezeket ráragasztottuk a gömbre és bevittük az oviba. Ez az alkotás a Lelléé lett. A következő részben leírom, hogy Nándinak mit készítettünk. (P.s.:Az új-zélandiaknak ne mondjátok meg, hogy véletlenül töröltem őket a Föld színéről!)

6 megjegyzés:

Ann írta...

Nagyon vártam már ezt a bejegyzést és azt kell hogy mondjam: fenomenális lett!!! :)))
Alig várom már a tavaszi szünetet, hogy belevágjunk!

zja írta...

Nagyon jóóóó :)
Azt nem merem leírni, hogy majd a tavaszi szünetben mi is megcsinálunk vmi hasonlót... de hogy a technikát használni fogjuk, az tuti :)

Mounier Noémi - Kolibri írta...

Ez egyszerűen fantasztikus, mesés, káprázatos!!!! IMÁDOM!!!!!!!

{Hana} írta...

Juca! mindig lenyűgözöl! :D És szorgalmasan jegyzetelek a jövőre :-)))))
Szuper lett (Új-Zéland nélkül is :-)

Szunyo írta...

Köszönöm, kedvesek vagytok!
Nyugodtan mondhatom, vágjatok bele, mert nagyon egyszerű technika és így, ezekkel az anyagokkal nem veszélyes. (Én is megkóstoltam a csirízt: "semmi" íze volt és csak liszt és víz.)
Egészen biztos, hogy a gyerekeknek is fogom hagyni, hogy tapaszozzanak valamit, ha nem kell határidőt tartani, még ha nem is egy újabb földgömb lesz az! :))

BoBo írta...

Szuper jó, nyáron csirizelünk mi is majd:-)) Köszi a leírást!