Ha tetszik, oszd meg: FacebookAdd a Twitter-hezeMail

2008. november 29., szombat

Adventi koszorú

Nagyon sok-sok év óta az idei az első, hogy advent első vasárnapjára van adventi koszorúnk. :O

Ennek nagyon sok oka van:
-- most voltak már lelkes segítőim, akik kedvük szerint ragasztgatták a terméseket ide-oda, ezért szinte 10 perc alatt készen voltunk,
-- igazából tavalyra sikerült összeszednem a készítését megkönnyítő szerszámokat. Úgymint pl. gyertyatüske, ragasztópisztoly. Bizony, addig drótozgattam a különböző terméseket, fenyőtobozokat is, a gyertyákat is rá, ami nem volt egyszerű. Sokféle eszköz megtalálható a bővebb családunkban, pl. láncfűrész, sarokcsiszoló, forrasztópáka, de ragasztópisztoly konkrétan nem volt. Tavaly beruháztam egybe.
-- harmadrészt most már elteszem az előző évi koszorúkat, és kicsit átalakulva, felturbózva támadnak fel 1 év múlva. Most is így történt, néhány újabb termést, szalagot vásároltam.
A gyertyák sem újak, csak most fordított sorrendben lesznek meggyújtva. Vagyis a tavalyi legkevesebbet égett lesz idén az első, és a tavalyi első lesz idén a karácsonyi. Ha minden jól megy, karácsony estére lesz négy egyforma méretűre leégett gyertyánk. :)))
Persze tudom: alapvetően az Advent, a várakozás színe a lila és karácsonykor fehér gyertya kellene, de nem visz rá a lélek, hogy lila színű gyertyákat vásároljak. Nem azért, mert a lakásunk színeihez ez nem megy, hanem mert én magam nem szeretem a lilát. Így aztán egységesen pirosnál maradtunk már tavaly is.

7 megjegyzés:

victoria.lambert írta...

Nagyon szép!! :)) Melegséget sugárzó!

ui: Láncfűrésszel is egész csinosakat lehet csinálni :DDD

Ann írta...

Ügyesek vagytok - szerintem mindegy milyen, a lényeg, hogy együtt csináltátok és ugyanúgy 1-2-3-4 gyertya fénye fog világítani, mint máshol :) Ha meg még szép is, az külön öröm :)
Én már évek óta így csinálom - tavalyi felturbózás, gyerekekkel együtt stb - most pl. a tavalyi leégett szalmakoszorút sikerült álcázni ;) Majd mutatom ám... mostmár elég sürgős.

Vero, nagyon egyre jár az agyunk ;))))

BoBo írta...

A miénk csak holnap készül majd el, ti már nagyon ügyesek vagytok.

Ann írta...

Juca, amúgy korábban én se tudtam, de tavaly olvastam - talán Reginél - s most mielőtt belebeszélek, megint utánanéztem ;)
Szóval 3 lila és egy rózsaszín gyertya lenne a hagyományos, amiből s rózsaszínt harmadjára gyújtjuk meg.


"A hagyomány szerint három darab lila és egy rózsaszín gyertyát kéne elhelyezni a koszorún. A lila szín a keresztény hagyományban a bűnbánat színe, amit a nagyböjt folyamán szintén előszeretettel alkalmaz több felekezet is. Az advent során ugyanis ugyanúgy önmegtartóztatással, bűnbánattal készülnek a keresztények a közelgő karácsonyra, mint tavasszal húsvét előtt. A négy vasárnapból a harmadik azonban kis szünetet jelent az önsanyargatás közepette, ekkor a küszöbön álló ünnep fölött érzett öröm kerül előtérbe. Ezt fejezi ki a rózsaszín gyertya."
Forrás: http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2008/11/28/adventi_koszorus_okoskodas/

Máshol is megtaláltam, kicsit bonyolítva:
"A katolikus liturgiában hagyományos adventi koszorú fenyőgallyakból készül, és három ibolyaszínű, egy rózsaszín és egy központi, vastagabb, fehér gyertyát tartalmaz. Az ibolyaszín gyertyák szimbolizálják a hit-remény-szeretet hármasát, míg a rózsaszín gyertya, amit Advent 3. vasárnapján, Örömvasárnap gyújtanak meg, az örömöt. A központi gyertya karácsony Szenteste gyullad ki. Más felekezeteknél a bűnbánatot jelképező ibolyaszín gyertya helyett a reményt szimbolizáló kéket, illetve csak fehér gyertyákat használnak, ami a tisztaság színe. "

Kicsit teleírtam a kommentedet, remélem, nem ütsz le érte, de így legalább tisztázódott a rózsaszín és a fehér karácsonyi szerepe :)

Szunyo írta...

Nem, nem okoskodás, köszi. Ezek szerint amit én messziről a templomban fehérnek látok, az valójában rózsaszínű. :P :DDDD Na, de mindegy, a lila az tuti, mivel a pap ruhájától kezdve az oltárterítőkig ilyenkor minden lila. :))

{Hana} írta...

Nekem tetszik a koszorútok - főleg mivel közösen alkottátok!! :D És a csepp kezek munkája szebbé tesz mindent :-)

victoria.lambert írta...

Ann,
Nálam olvastad beeeeeee :PPP